Ekmeğiyle Ünlü 7 Şehir
Tarihi taş evlerin gölgelediği dar sokaklarda, binlerce yıllık birikimiyle damağınıza unutulmaz tatlar armağan eden Mardin mutfağını keşfetmeye hazır mısınız?
Mardin, Mezopotamya’nın bereketli topraklarında, farklı kültürlerin buluştuğu kadim bir şehir olarak yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapıyor. Bu zengin miras, doğal olarak mutfağına da yansıyor. Arap, Kürt, Süryani, Türk ve Ermeni lezzetlerinin bir araya geldiği şehirde her lokma, tarihî bir hikâye anlatıyor. Sokak aralarındaki küçük lokantalar ya da tarihi hanlardaki büyük sofralar; bulgurun, baharatın, etin ve bolca taze sebzenin muhteşem armonisini sunuyor.
Mardin’de yemek kültürü, genellikle mevsimine göre taze ürünler kullanmaya dayanır. Zengin baharat çeşitliliği; sumak, kimyon, karabiber, isot ve safranla lezzetlenen yemekleri, damağınızda iz bırakacak kadar etkileyici kılar. Et, hamur işi, sebze yemekleri, Mardin’in kendine has baharatlarıyla harmanlanarak şehrin kültürüne ait birer imzaya dönüşür. Şehrin merkezindeki hanlar, misafirperverliğin ve tıkabasa yenen sofraların sembolüdür. Bu hanlarda vakit geçirirken Mardin otelleri konaklama seçenekleriyle de tatilinizi unutulmaz kılabilirsiniz.
Mardin mutfağının en ünlü ana yemekleri, et ve bakliyat ağırlıklıdır. Ancak her biri kendine özgü pişirme teknikleri ve baharat kombinasyonlarıyla farklı bir deneyim sunar:
Mardin’de el açması hamur işleri, kahvaltıdan akşam üstü çay saatlerine kadar her an sofraları şenlendirir. İnce açılmış yufkalar, bol yağ ve yöresel malzemelerle hazırlanan bu lezzetler, şehrin taş evlerinin gölgesinde pişer. Mardin’in mutlaka tatmanız gereken birkaç özel hamur işi çeşidi şöyle sıralanabilir:
Bu hamur işleri, Mardin’in misafirperver ruhunu en leziz haliyle yansıtır. Her lokmada yöresel izler ve kuşaktan kuşağa aktarılan el hüneri hissedilir. Mardin tatilinizde mutlaka bir porsiyon sembusek ve sıcak Mardin çöreğinin tadına bakın; bu coğrafyadaki hamur işlerinin sırrının sevgi olduğunu anlayacaksınız!
Mardin’de tatlı kültürü, baharatların ve kuruyemişlerin cömertçe kullanıldığı lezzetlerle öne çıkıyor. Mardin’de mutlaka tadına bakmanız gereken leziz tatlılar şu şekilde sıralanıyor:
Mardin çarşısı, baharat kokusuyla sizi selamlar. Burada bulunan tezgâhlarda, yörenin organik zeytinyağından kurutulmuş üzüm ve incire, ev yapımı nar ekşisinden isot biberine kadar pek çok ürün bulabilirsiniz. Şehir merkezinde gezinirken bir mola verin ve küçük bir tabakta fıstıklı ve cevizli dolma satın alın. Ardından, turistlerin pek bilmediği sokak aralarındaki küçük kahvehanelerde taze çekilmiş kahve eşliğinde sohbet edin. Tatil planınızda son dakika otelleri için Milplus fırsatlarına göz atmayı unutmayın!
Mardin’in kültürel ve gastronomik hazinesini keşfederken konaklama konusunda da rahat etmek isterseniz, şehrin merkezinde veya Dara Antik Kenti yakınlarında konumlanan Mardin otelleri seçeneklerine göz atabilirsiniz. Hem şehir merkezine hem de lezzet rotalarına yakın butik otellerde kalanlar, sabah erkenden taze kahve eşliğinde Mardin’in taşlarla örülü eşsiz manzarasının tadını çıkarabilir.
Milplus web sitemizi ziyaret ederek hayallerinizdeki Mardin tatilini planlayabilir, en uygun fiyatlarla rezervasyonunuzu hemen gerçekleştirebilirsiniz.
Ekmeğiyle Ünlü 7 Şehir
Türk Mutfağının 7 Eşsiz Lezzeti
Dünyanın Farklı Noktalarından Kahvaltı Alışkanlıkları
Roma Lezzet Rehberi
UNESCO Listesinde Yer Alan Anadolu Lezzetleri: Kültürün Tabağımıza Yansıması